On March 1st, 2021, Minister Van Engelshoven (Education, Culture & Science) will hand out the first reward for higher education in The Netherlands. This new education reward is created to endorse the high quality of education at universities and colleges, it serves as a recognition for teams of teachers that deliver a top performance, and it motivates teachers to continue their great work of innovation and knowledge sharing.

Dutch quote:

Van Engelshoven: ‘Al 25 jaar reiken we in Nederland de Spinozapremie uit, waarmee we toponderzoekers op het schild hijsen. Voor docenten en docententeams ontbrak zo’n premie, en daarmee ook een vorm van waardering voor hun voortreffelijke werk. Deze premie moet daar verandering in brengen. Het uitreiken van de premie was al gepland, maar had niet op een passender moment kunnen komen. Door de pandemie en het digitale onderwijs zien heel veel mensen binnen en buiten de onderwijsinstellingen hoe belangrijk innoverende docententeams zijn.’

On a yearly basis an amount of 5 million will be divided. 2½ million euro for teams of colleges and the same amount for teams of universities. The nominated teams receive 1.2 million euro, 800.000 euro or 500.000 euro. By rewarding six different teams instead of one team or an individual, the minister wants to recognise and stimulate innovation in education. The rewards demonstrates that as a scientist you can not only be successful by being a researcher, but also as a teacher.

Nominated teams

The six nominees

  • Open-ICT team, Hogeschool Utrecht
  • LeerLevels, Hogeschool van Amsterdam
  • Team Value Creators, Windesheim
  • TU/e Innovation Space, TU Eindhoven
  • Urban Futures Studio, Universiteit Utrecht
  • RASL-minor, Erasmus Universiteit, i.s.m. Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam en Codarts

Announcement, March 1st

On March 1st, 2021, during the Comeniusfestival the winning teams will be announced.

*This news item is translated into English based on this press release: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-onderwijs-cultuur-en-wetenschap/nieuws/2021/01/14/eerste-nederlandse-hogeronderwijspremie-voor-zes-onderwijsteams

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *